Ik zie nooit wormen. Waarom zou ik dan ontwormen?

<script> $(".build").append("<br><br><p>1. Toxocara infecties bij mens en dier PAM Overgauw, Infectieziekten-bulletin 2018.</p>"); </script>

[+] Gebrek aan kennis/misvatting

Onbekendheid en onderschatting van de risico’s is een grote oorzaak voor onvoldoende, onregelmatig of zelfs niet ontwormen van het huisdier (zo blijkt uit onderzoek gehouden door Elanco onder huisdiereigenaren). Veel huisdiereigenaren in Nederland ontwormen de hond of kat niet frequent genoeg omdat ze geen wormen zien in de ontlasting van het dier. Een belangrijke<sup>1</sup> misvatting. Een hond of kat kan besmet zijn met wormen zonder dat u dat ziet. Een wormbesmetting is alleen vast te stellen op basis van een bloed- of ontlastingsonderzoek door een specialist. Als wormen in de ontlasting worden waargenomen, kan er al aanzienlijke schade zijn aangericht bij het huisdier. Parasitoloog Paul Overgaauw: “Het zijn de niet-zichtbare wormlarven die een trektocht door het lichaam maken en schade toebrengen en zich later tot volwassen wormen gaan ontwikkelen.”

[+] Toenemende risico’s op besmetting

Er zijn verschillende wormsoorten in Nederland. Naast de spoelwormen kunnen ook longwormen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Vanwege het veranderde leefklimaat in Nederland is er een toenemend besmettingsgevaar op een worminfectie. Paul Overgaauw: “De laatste jaren komen er vaker (exotische) wormsoorten, andere parasieten en hun eventuele tussengastheren in onze leefomgeving voor. Dit verhoogt het besmettingsgevaar bij hond en kat en indirect bij de mens.

[+] Worminfectie: gevaar voor huisdier én mens?

Wormen zijn er in verschillende soorten. Een groot deel van de honden en katten in Nederland loopt een besmettingsrisico op worminfecties. Een besmetting is door de leek moeilijk te herkennen. Een besmetting kan oa leiden tot benauwdheid, braken, lusteloosheid, verlies van eetlust. Natuurlijk, veel van deze symptomen kunnen verschillende oorzaken hebben, daarom is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts als u het vermoeden heeft dat uw huisdier wormen heeft. Ook kunnen wormlarven gezondheidsklachten bij de mens veroorzaken. Dat kan in enkele gevallen zelfs leiden tot schade aan lever, longen, ogen en hersenen.

[+] Wormen en beter ontwormen

Dierenartsen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen worminfecties. Zij kunnen op maat adviseren aan de hand van de levensstijl van het huisdier en zijn baasje. Zo moeten pups en kittens vaker worden ontwormd dan volwassen dieren. Huisdieren die rauw vlees of slakken eten of jagen op prooidieren moeten ook vaker dan gemiddeld worden ontwormd. Viervoeters, met name als ze los lopen en in Zuid limburg wonen, een gebied waar de vossenlintworm voorkomt, of in een gebied wonen waar de longworm voorkomt, moeten maandelijks worden ontwormd. Ook gelden er gerichte en specifieke adviezen voor huisdieren die mee op reis gaan naar Zuid-Europa.

[+] Ontwormingsadvies opvolgen

De gevolgen van een wormbesmetting zijn het best te voorkomen als huisdiereigenaren het ontwormingsadvies van deskundigen opvolgen. Als een hond of kat wormvrij wordt gehouden, kan het dier ook geen mensen en andere dieren besmetten. Dit draagt bij aan een schonere leefomgeving. Het spreekt vanzelf dat het opruimen van de ontlasting van honden en katten hier ook aan bijdraagt.

[+] Een wormbesmetting behandelen

Bij het ontwormen wordt de levenscyclus van de wormen onderbroken. Omdat er verschillende soorten wormen en besmettingen zijn, is het van belang dat er een goed werkzaam middel wordt gebruikt. Niet ieder ontwormingsmiddel werkt tegen dezelfde wormen.